АрхивНяма архиви за 5 2018


„Дианополис“ с Голямата награда на Ямбол PDF Печат Е-мейл
Автор Vania   
03 May 2018

Ямбол. Камерен оркестър „Дианополис“ е тазгодишният носител на най-високото отличие на община Ямбол – „Наградата на Ямбол“. Предложението, внесено от кмета Георги Славов бе подкрепено единодушно с 33 гласа „За“ на днешното заседание на Общински съвет – Ямбол. „Наградата на Ямбол“ се връчва ежегодно на празника на града „Свети Дух“ за изключителен принос в развитието на града. Престижното отличие се присъжда на Камерния оркестър за приноса му в културния живот на Ямбол и по повод 50-ия творчески сезон на формацията.
Основател на Камерен ансамбъл „Дианополис“ и диригент в продължение на дълги години е маестро Николай Султанов. От 2008 до 2012 година негов художествен ръководител е Илиана Илиева, от 2012 година до 2014 година  оркестърът е ръководен от Левон Манукян. Понастоящем художествен ръководител и диригент на ансамбъла е маестро Константин Илиевски, под чието ръководство формацията постига нов връх в своето развитие. Репертоарът включва широк диапазон класически творби от барока до класиката на XX век, както и съвременни произведения на наши и чужди композитори.
През годините с оркестъра са музицирали едни от най-добрите български инструменталисти. Редом до музикантите от „Дианополис“ са заставали диригентите Емил Чакъров, Лео Кремер, Волфрам Вюрл, Илия Темков и други.
Камерният оркестър е организатор на ежегодните Музикални празници „Златната Диана“, утвърден в национален мащаб форум, на който гостуват наши и световноизвестни инструменталисти, певци и диригенти, оперни, камерни и джаз формации.
Оркестърът популяризира град Ямбол и българското музикално изкуство и култура в световен мащаб. Гастролите на „Дианополис“ в Гърция, Турция, Унгария, Италия, Франция и Германия го утвърждават като част от богатата европейска музикална култура.
Камерен оркестър „Дианополис“ е носител на наградата „Кристална лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за 2004 година.

Последна промяна ( 05 May 2018 )
 
Отворени оферти за технически проекти PDF Печат Е-мейл
Автор Vania   
03 May 2018
Ямбол /Живка Георгиева/. Отворени са офертите на участниците в обществена поръчка за изработване на технически проекти за ремонтно-възстановителни работи на 7 пътни съоръжения. Това са виадуктът при 59-ти километър на АМ „Тракия“, виадукт „Потоп“ при 11-ти км на АМ „Хемус“, Дъговият мост над река Русенски Лом в Русе на път I-5, мостът над река Искър на Софийския околовръстен път в участъка между Нови Искър и Гниляне, мостът над река Вит в Гложене на път III-358, надлезът над река Провадийска и над ж. п. линията в Провадия, и надлезът над ж. п. линия София - Бургас, съвпадащ с бул. „Европа“ в Ямбол.
Бъдещите изпълнители ще трябва да извършат проучвателни дейности и да изготвят технически проекти за ремонта на съоръженията. С тях ще се установи видът и количествата на необходимите строителни дейности.
За обособена позиция №1: „Изработване на технически проект за извършване на ремонтно-възстановителни работи на мост над река Русенски Лом на път І-5 Русе - Велико Търново при км 2+654 /Дъгов мост/“ e отворена офертата на:
- „Мостконсулт“ ООД.
За обособена позиция №2: „Изработване на технически проект за извършване на ремонтно-възстановителни работи на надлез над ж. п. линия при км 145+631 на път ІІ-53 Сливен - Ямбол - Средец“ са отворени офертите на:
- „Консулт 2000“ ООД;
- „Мости България“ ООД.
За обособена позиция №3: „Изработване на технически проект за извършване на ремонтно-възстановителни работи на мост над река Искър на път II-18 при км 12+422“ са отворени офертите на:
- „Пътпроект 2000“ ООД;
- „Трансконсулт Инженеринг“ ООД.
За обособена позиция №4: „Изработване на технически проект за извършване на ремонтно-възстановителни работи на надлез на път III-208 Провадия - Айтос при км 17+183“ са отворени офертите на:
- „Трафик Холдинг“ ЕООД;
- „Инжконсултпроект“ ООД;
- Обединение „Инфра конструкт проект“ ДЗЗД /с партньори „Инфраконструкт“ ООД и „Конструктпроект“ ЕООД/.
За обособена позиция №5: „Изработване на технически проект за извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 59+727 на АМ „Тракия“ са отворени офертите на:
- „Пътпроект“ ЕООД;
- „ВИА ПЛАН“ ЕООД;
- „Илия Бурда“ ЕООД.
За обособена позиция №7: „Изработване на технически проект за извършване на ремонтно-възстановителни работи на мост над река Вит при км 65+074 на път III-358 Шипково-Рибарица-Тетевен-Гложене-Ябланица“ са отворени офертите на:
- „Рутекс“ ООД;
- „Трансконсулт 22“ ООД;
- „ИЙ Кей Джей България Кънсълтинг Енджиниърс“ ЕООД;
- „Мости Катовице“ Сп. З. о.о., Полша.
За обособена позиция №6 „Изработване на технически проект за извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт „Потоп“ при км 11+271 на АМ Хемус“ не се постъпили оферти.
Индикативната стойност на поръчката е 560 хил. лв. без ДДС и се финансира от бюджета на агенцията.
Последна промяна ( 05 May 2018 )
 
Вечер, посветена на Димитър Христов PDF Печат Е-мейл
Автор Vania   
03 May 2018
Ямбол. В Ямбол се проведе творческа вечер, посветена на 90 годишнината от рождението на педагога и писателя Димитър Христов, доайен на Дружеството на писателите в Ямбол.
За житейския и творчески път на автора през годините слово прочете Георги Бодуров.
В срещата взеха участие писатели, учители, директори на училища и читалищни дейци, издатели, общественици, дългогодишни дейци на образованието от Ямбол и региона.
Поздравления към юбиляра под формата на музикални изпълнения поднесоха Вася Караджова и Веска Манева.
Поздравления от името на кмета на община Ямбол инж. Георги Славов прочете зам. кмета Илиана Бицова.
Димитър Христов получи поздравления от председателя на СБУ в Ямбол Добра Шопова, много цветя и подаръци от близки, роднини, приятели и раздаде множество автографи.
Водещ на вечерта бе поетът Тенко Тенев, председател на Дружеството на писателите в Ямбол.
Последна промяна ( 05 May 2018 )
 
„Ямбол и Одрин – два града на Тунджа“ PDF Печат Е-мейл
Автор Vania   
03 May 2018
Ямбол. Характерният за Одринска Тракия обичай „Хъдърлез“ бе представен в градския парк в Ямбол. Жителите и гостите на града имаха възможността да разгледат и експонираната около фонтана в парка изложба, показваща фотографии на река Тунджа.
Сред атракциите, част от пресъздадения от турските гости празник „Хъдърлез“ бяха традиционното палене на огън, ритуалното му прескачане, както и изпълнения на танцов фолклорен състав от град Одрин.
Представянето на обичая в Ямбол бе рамките на проект „Ямбол и Одрин – два града на Тунджа“, финансиран по програмата за Трансгранично сътрудничество България – Турция, чрез Инструмента за предприсъединителна помощ на Европейския съюз.
По същия проект в Ямбол се извършва основен ремонт и обновяване на централния пешеходен мост към Градския парк.
В рамките на проекта се реализират и съвместни събития в двата партниращи си града с цел популяризиране на културното наследство и развитие на туристическия потенциал.

Последна промяна ( 05 May 2018 )
 

Календар

Няма събития

Актуални снимки

 
 
 
 
  

Бизнес

Европари за „малка“ инфраструктура

18.03.2018 | Бизнес

Ямбол. Отворени са за кандидатстване всички процедури от подмярка „7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“…     Още

Общество

СЕДМИЧЕН КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР

30.04.2018 | Общество

СЕДМИЧЕН КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР НА ОБЩИНА ЯМБОЛ
30 април – 06 май 2018 година

30 април, понеделник
Творческа вечер, посветена на 90 години от рождението на педагога и писателя Димитър…     Още

Политика

Няма добавени новини.

Интервюта

Image

Безскрупулна агресия…

14.04.2018 | Интервюта

Илко Капелев
Всъщност част от „цивилизованата“ коалиция – САЩ плюс техните безропотни слуги Англия и Франция, на 14 април в 6.00 ч българско време започнаха…     Още