АрхивНяма архиви за 7 2019


Сто животни даряват в Шарково PDF Печат Е-мейл
Автор Vania   
14 July 2019
Болярово. Сто агнета и кози раздават от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация на пострадалите от чумата по животните стопани в района на Шарково. Това става близо година след като заради сериозното заболяване животните бяха евтаназирани. В звисимост  кой стопанин колко животни е загубил, сега от асоциацията му подаряват от 2 до 10 броя.
Сред щастливците е и станала известна покрай бедствието с чумата Тодорка Сакалиева, по-позната само като баба Дора. След като подарената й преди време козичка роди две яренца, тя получава още две козички. “Дано господ да ми дава здраве и дълъг живот да се радвам на моите козички”, е сега единственото й желание.
Инициаторите на тази акция са се свързали с най-големите ферми в страната, оттам са откликнали и в рамките на два дни е създадена организацията по събиране и раздаване на животните. Левовата равностойност на даряваните агнета и кози е около 50 хил. лева. Това са елитни женски животни, предназначени за размножаване.
Стопаните, пострадали от чумата по овцете и козите, са получили отдавна полагащите им се обезщетения от държавата, включително компенсациите за пропуснати ползи, тази година се плащат и компенсациите за цената на млякото. Хората обаче се страхуват да гледат овце, част от стопаните са преминали от овце към крави.  ”Искаме те да преодолеят психологическата бариера. Смисълът на този подарък е едно ново начало, което те като че ли не са могли да си дадат, въпреки изплатените средства”, коментира пред Нова телевизия представителят на Асоциацията по овцевъдство и козевъдство Симеон Караколев.
Последна промяна ( 17 July 2019 )
 
Награди за клуб „Доверие“, с. Чарган PDF Печат Е-мейл
Автор Vania   
14 July 2019
Тунджа /Мария Зафирова/. Певческата група за автентичен фолклор при Пенсионерски клуб „Доверие“, с. Чарган взе участие в Националния събор на българския фолклор и българските традиционни ястия Пряпорец“. Съборът се провежда в старозагорското село Пряпорец, а организатори са кметствата и читалищата на селата Змейово, Пряпорец и Борилово, читалищата „Пробуда -1928“ - в Змейово, „Св. Св. Кирил и Методий - 2010“ - в Борилово и  „Христо Ботев – 1928“ - в  Пряпорец и със съдействието на Община Стара Загора.
За изпълнението на автентични фолклорни песни Певческата група е наградена с Диплом и медал за второ място, а в конкурса за ястия получават Диплом за визия за цветна кошница от тесто, както и Диплом за уникалност на „Българско традиционно ястие“.
Последна промяна ( 17 July 2019 )
 
СЕМИНАР ПО КОМПАС PDF Печат Е-мейл
Автор Vania   
11 July 2019
  Тунджа. На 11 юли 2019 г. в конферентната зала на хотел „Кабиле“ се проведе Встъпителен семинар по проект „КОМПАС- Интегрирани мерки за социално включване в община „Тунджа“, по процедура „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи. Интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование - Компонент 1“, финансирана по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Проектът е на стойност 889 917 лв.
    Встъпителният семинар е част от дейност „Повишаване на здравната култура на лицата от целевите групи“ и се изпълнява от партньора Сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори“ (НМЗМ). На срещата присъстваха Станчо Ставрев- ръководител на проекта, Жана Михова- ръководител на Общностен информационен център „КОМПАС“, Цвета Петкова- представител на НМЗМ, здравни медиатори, образователни сътрудници, директори и учители от детските градини, родители от целевите групи.
Цвета Петкова представи дейностите по проекта, като постави акцент на дейностите, които ще реализира НМЗМ- работа с родители с фокус жени по отношение здравна превенция в областта на майчино и детско здраве; създаване на групи за самопомощ за жени, живеещи в неравностойно положение; повишаване на здравната култура- изготвяне на здравни карти на потребителите по проекта, профилактични прегледи, скрининг; здравни кампании за подобряване информираността на уязвимите групи с фокус роми и др.
Станчо Ставрев- заместник-кмет на община „Тунджа“ и ръководител на проекта, представи останалите дейности, като се фокусира към новата за общината услуга насочена към децата от 0-3 годишна възраст- предоставянето на безплатна детска млечна кухня с педиатрична грижа. Също така сподели и за дейностите по проекта, които се изпълняват в момента- назначаването на 10 социални сътрудници в училищата; общностните събития- изрисуването на фасадите на обществени сгради в 20 населени места на община „Тунджа“; формиране на  9 спортни ателиета в училищата на община „Тунджа“.
Присъстващите имаха възможност да се запознаят с екипа на общностен интеграционен център „КОМПАС“ и да получат информация за неговата дейност.
Продължителността на проекта е 24 месеца, като доставката на интегрираните услуги от специалистите в общностния център - КОМПАС ще бъде 18 месеца.
 
Последна промяна ( 17 July 2019 )
 
Лятното кино: „Дами канят“ и „Капернаум“ PDF Печат Е-мейл
Автор Vania   
11 July 2019
  Ямбол. Лятното кино в Ямбол ще предложи на своите зрители много емоции с филмите и през този уикенд-„Дами канят“ и „Капернаум“.
       В петък, 12 юли, от  21:00 часа, на големия екран в градския парк ще бъде излъчена незабравимата българска комедия „Дами канят“. Филмът на режисьора Иван Андонов разказва забавната история на чаровен инструктор по шофиране, който  след развода си се отдава на лекомислени авантюри. И въпреки че всяка от жените, които го ухажват, се опитва здраво да го впримчи, неотразимият Дон Жуан успява да излезе от всякакви капани. Младият почитател на любовните афери има инцидентни проблеми с ревниви съпрузи, но много по-сериозни са проблемите му с преследващите го влюбени жени. В главната роля е любимецът на българската публика Стефан Данаилов, а в останалите роли зрителите ще видят - Невена Коканова, Цветана Манева, Доротея Тончева, Мария Статулова и др. Оператор на лентата от 1980 година е Пламен Вагенщайн, а музиката е композирана от Георги Генков.
        В събота на 13 юли, отново в 21:00 часа, започва прожекцията на „Капернаум“ – филм на ливанската режисьорка Надин Лабаки, носител на наградата на журито от Кан ’18, номиниран за най-добър чуждоезичен филм за наградите „Оскар“ и „Златен Глобус“.
      „Капернаум“ разказва за живота на 12-годишния Зейн, който решава да съди родителите си за това, че са го създали и са го оставили на този свят, при положение че не могат да се грижат за него, дори не могат да му дадат любов. Битката на това наранено момче, чиито родители не са се справили със задачата си, отеква като писък на всички пренебрегвани от системата. Това е универсално обвинение, видяно през едни честни очи…
Кино изкушенията са част от програмата на Лятното кино в Ямбол, с вход свободен за зрителите. Повече за програмата можете да откриете на сайта на община Ямбол: http://yambol.bg/lqtno_kino_2019
Последна промяна ( 14 July 2019 )
 
На съд за контрабандно пренасяне на стоки PDF Печат Е-мейл
Автор Vania   
11 July 2019
Ямбол. Окръжна прокуратура – Ямбол предаде на съд белоруския гражданин Вадзим Х. Той е обвинен за това, че на 11.03.2019 г. на Митнически пункт „Лесово“ , на трасе за обработка на входящи товарни автомобили, посредством товарен автомобил – влекач и полуремарке , от Република Турция в Република България, пренесъл през границата на страната без знанието и разрешението на митниците, стоки за търговски цели в големи размери – костюми, чанти, забрадки, шалове, тиранти, колани, манекени, портфейли, якета, горници, суичъри, палта, куфари и часовници – всичко на обща стойност 84 720 лева –престъпление по чл.242, ал.1, б.„д“ от НК.
Контрабандните стоки са били установени благодарение на отличните действия на митническите служители, които са извършили проверката на превозното средство.
Окръжен съд – Ямбол е насрочил заседанието си за 12.07.2019 г.  
Последна промяна ( 14 July 2019 )
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 9 от 24

Календар

Няма събития

Актуални снимки

 
 
 
 
  

Бизнес

Няма добавени новини.

Общество

Действие при летните горещини

01.07.2019 | Общество

    Ямбол.  През летния период често явление за нашата страна са високите температури. Очакваните високи температурни рекорди често водят  до опасни последици…     Още

Политика

Искам промяна тук!

11.07.2019 | Политика

Ямбол. „Искам промяна тук!” е  мотото на акцията, с която младите и активни хора от Българската социалистическа партия в Ямбол искат да подобрят средата, в която всички…     Още

Интервюта

Image

В „котела“ сме…

07.07.2019 | Интервюта

Илко Капелев
Общо 19 страни участват в маневрите на НАТО „Морски бриз’ 2019“ в акваторията на Черно море. Последните два морски съда – британски…     Още