АрхивНяма архиви за 3 2019


Откриха и иззеха археологични предмети и старинни монети PDF Печат Е-мейл
Автор Vania   
18 March 2019
Ямбол. Под надзора на Окръжна прокуратура – Ямбол е проведена специализирана полицейска операция по противодействие на притежанието и разпространението на предмети, представляващи  културно-историческа ценност, е осъществена на 12 март от служители на ОДМВР - Ямбол, със съдействието на ГДНП.  В хода на операцията са извършени процесуално-следствени действия в имот, в село Раздел, ползван от 30-годишен мъж. Там са открити и иззети над 50 старинни метални и керамични предмети, 15 старинни монети и метал детектор. При разследването е извършено претърсване в жилище, в град Бургас, ползвано от  същия мъж, където е открит класьор с повече от 100 старинни монети. Иззетите и от двата адреса артефакти не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред. По първоначални данни те носят белезите на културно-исторически ценности от III век пр.н.е., от I-IVвек и други периоди.  
По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 278, ал.6 от НК. Процесуално-следствените  действия продължават под ръководството на Окръжна прокуратура- Ямбол.
Последна промяна ( 19 March 2019 )
 
Тодорова кушия в Ботево PDF Печат Е-мейл
Автор Vania   
18 March 2019
Тунджа. На 16.03.2019 г. по случай светлия празник - Тодоровден, в с. Ботево се проведе Тодорова кушия. При голям зрителски интерес, в надпреварата се включиха 8 ездачи с техните коне. Състезанието беше много оспорвано, но в крайна сметка победител е Валентин Ивелинов Иванов с кон Гергана, на второ място се класира Радко Маринов Анчев с кон Галя, а трети е Христо Тодоров Динков с кон Галя. Призьорите получиха награди от кмета на селото Георги Танев. Благодарност към спонсорите на надпреварата – Земеделска кооперация „Единство“, „Лаки 97“ ООД, ЗП Стоян Люцканов и Тодор Малешков.


Последна промяна ( 19 March 2019 )
 
Празник PDF Печат Е-мейл
Автор Vania   
18 March 2019
Тунджа. На 16.03.2019 г. от ранни зори звън на кукерски хлопки, пригласяни от тъпан и гайда, огласиха с. Козарево, община „Тунджа“. Гостоприемните домакини отвориха домовете си за кукерската група, която спазвайки традицията прогони всички зли духове и лоши помисли.
След като бяха посетени всички домакинства, от 17.00 часа, в центъра на селото, групата от 40 кукери представи обичая разораване, сеене, бръснене на годеника, раждане. Най-голям интерес предизвика дуетът мечка и мечкадар, който със своите песни разсмиваше всички. „Мечката“ ръмжеше и за здраве  размачкваше къде стари баби, къде млади булки.....
    Празникът завърши с кръшно българско хоро, на което се хванаха всички заедно -  кукери, жители и гости на селото. Хубавото време бе като награда от Бога, който сякаш благославяше добротата и колоритния бит на козаревци.
Красиви, уникални, пременени с прекрасни носии - това са кукерите на с. Козарево, вече и носители на специални награди - гордост за всички нас. Пожелаваме им да са все така единни и сплотени  и да пазят българската традиция.

Последна промяна ( 19 March 2019 )
 
Откриват скулптурата „Опознай себе си“ PDF Печат Е-мейл
Автор Vania   
14 March 2019
Ямбол. На 15 март 2019 г. от 16.00 часа в центъра на град Ямбол в непосредствена близост до културно историческия паметник „Безистена“ ще се състои официалното  откриване на скулптурата „Опознай себе си“ с автор Красимир Трендафилов. Скулптурата е  факт благодарение на инициативата на Фондация „Мостове над Тунджа”, с председател Георги Ъков, община Ямбол и дарения от членовете на Сдружение „Кабиле”.

Скулпторът Красимир Трендафилов е с ямболски произход. Псевдонимът Ботрен е съкращение на презимето му Борисов и фамилията Трендафилов. Най-известните му творби в София са скулптурата „Походът на сънищата“ пред БНР и монументалната пластика „Аз, Буки, Веди“ пред НДК, създадена от 313 оръдейни гилзи. Преди години Красимир Трендафилов беше представен с изложба в център Даниел Сорано в Париж.  Завършил е стъкло и керамика и скулптура в НХА . През 2016 година, негови творби бяха представени в Областна администрация Ямбол.
Според критиците произведенията на Ботрен не подлежат на описание, те трябва да бъдат видени. „Предизвикани са от чувства, не от случки. Да намериш формата на усещанията, които изпитваш, е дълъг процес. Когато го постигна, получавам спокойствие”, разказва Трендафилов.
Каквото и да вае, няколко въпроса винаги се въртят в главата му. „Откъде сме? Защо сме?” ¬ не само художниците, а всеки трябва да си задава тези въпроси, за да стигне до Бог. Няма нужда да го търси много далече. Бог не е нито в църквата, нито в религиите. Той е в човека - ¬ в сърцето му...”, подчертава творецът
Последна промяна ( 18 March 2019 )
 
ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР В ЯМБОЛ PDF Печат Е-мейл
Автор Vania   
14 March 2019
Ямбол. На 13 март 2019 г. в Художествена галерия „Жорж Папазов“, гр. Ямбол се проведе творческа вечер с поезията на Боян Ангелов, Иван Гранитски и Тенко Тенев. В срещата взеха участие писатели, художници, директори на училища и културни институти, общински съветници, читалищни дейци, приятели и почитатели на поезията от Ямбол и региона.
Издателят Иван Гранитски говори за творческия натюрел и самобитност на художествения свят в поезията на Боян Ангелов и Тенко Тенев и представи новите им стихосбирки „Последна риза“ и „Всичко е любов“.
Боян Ангелов прочете свои нови стихове и сподели съкровени мисли за съдбата на днешния творец, за мястото на Съюза на българските писатели в културните процеси и духовния живот на страната, след което представи вдъхновено трите стихосбирки на Иван Гранитски „Стрелата на времето“, „Зазоряване“, „Атлантида“.
Тенко Тенев запозна участниците в поетичната вечер с вълнуващо писмо на Любомир Левчев до известния литературен критик и поет и прочете стихове от новата си книга.
Пролетно настроение в поетичната вечер внесоха великолепните музикални изпълнения на Красимира Султанова и Мартина Бохочка.
Водещ на творческата вечер бе поетът Тенко Тенев, председател на Дружеството на писателите в Ямбол.
Последна промяна ( 18 March 2019 )
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 9 от 26

Календар

Няма събития

Актуални снимки

 
 
 
 
  

Бизнес

Мобилно приложение следи за неплащане на данъци

12.03.2019 | Бизнес

Ямбол. Нова версия на мобилното приложение на НАП позволява проверка дали дадена касова бележка е истинска или фалшива. Проверката става със сканиране на QR код, които поетапно до края…     Още

Общество

Кампанията „България дарява“

14.03.2019 | Общество

Ямбол. С идването на пролетта за първи път у нас стартира инициативата „България дарява“, която обединява каузи от цялата страна и различни сфери от живота. От 22 до 31 март,…     Още

Политика

БСП – Ямбол връчи първия за 2019 г. културен чек

12.03.2019 | Политика

Ямбол. Зам.-председателят на БСП - Ямбол Божидара Божилова връчи първия за 2019 г. културен чек. Негов носител е Стойчо Костов от Професионалната гимназия по земеделие, който е навършил…     Още

Интервюта

Image

Военни тежнения…

18.03.2019 | Интервюта

Илко Капелев
Турция започва разполагането на своя територия на зенитно-ракетни комплекси С-400 „Триумф“. Това са последните шокиращи за генералите на НАТО новини,…     Още