АрхивНяма архиви за 3 2018


Да живее и утре България – свободна и силна! PDF Печат Е-мейл
Автор Vania   
03 March 2018
На Трети март 1878 г. един народ, пробуден от просветителите, окрилен от устрема и смелостта на революционерите, сбъдна своята бленувана мечта за Свободна България. Мечта, която никой не успя да му отнеме в петвековния мрак и страдание. Тази свята дата винаги ще ни напомня за онези велики и безсмъртни личности, в чиито храбри сърца Родината бе преди всичко.
     Всяка година, смирени и горди заставаме пред величието и подвига на героите. И никога няма да забравим свидните жертви, загинали за свободата ни. Защото без нея, без свободата, днес нямаше да има България!
Поклон пред паметта на героите!
Днес, в минутата мълчание, трепва всяко българско сърце. Нека точно в тази минута си обещаем да пазим спомена за саможертвата и силата на българския дух!
България заслужава да бъде обичана всеки ден, всеки час, всяка секунда. С цялото сърце!
Нека я обичаме  така, както я обичаха нейните храбри чеда, загинали за свободата й!
Нека възпитаваме тази любов към отечеството в децата си, за да живее и утре България – свободна и силна! За да пребъде!
Честит празник, българи!

Георги Георгиев
Кмет на община „Тунджа“
Последна промяна ( 11 March 2018 )
 
Поздрав от областният управител за 3 март PDF Печат Е-мейл
Автор Vania   
03 March 2018
Ямбол /Роси Мирославова/. В навечерието на Националния празник 3 март и 140-тата годишнина от Освобождението на България, областният управител на област Ямбол Димитър Иванов отправи поздрав към гражданите на общините Ямбол, Елхово, Стралджа, "Тунджа" и Болярово, чрез кметовете на петте общини.
В обръщението си към кметовете Георги Славов, Петър Киров, Атанас Киров, Георги Георгиев и Христо Христов областният управител казва:
"Поздравявам Ви с Националния празник на Република България! Да го посрещнем достойно и да предадем на потомците си любовта към Родината и свещения завет - да пазят като висша ценност Свободата и достойнството на България!
3 март е ден за признателност към всички посветили се на българската национална кауза. Ден, в който над всичко стои почитта към знайните и незнайни герои отдали живота си за България. Ден, които ни напомня високата цена на нашата Свобода. Тази дата ни доказва, че ние, българите, може да устоим на трудностите, когато сме единни и имаме кауза. Вярвам, че всеки от нас, всеки ден работи и устоява благополучието и интересите на страната и хората.”
Последна промяна ( 11 March 2018 )
 
Честваха Освобождението в Ботево PDF Печат Е-мейл
Автор Vania   
03 March 2018

Тунджа /Мима Контаки/.  В навечерието на Националния празник на Република България, библиотеката към Народно читалище „Христо Ботев-1928“, село Ботево, община „Тунджа“, организира витрина-изложба, по повод 140 годишнината от освобождението на България.
Изложбата беше посетена от читатели на библиотеката и ученици от основно училище „Христо Ботев” в селото. Те разгледаха подреденото изложение и проведоха беседа на тема руско-турската освободителна война 1877-1878 г. Учениците споделиха знанията си за тази паметна дата и почетоха паметта на загиналите.

Последна промяна ( 11 March 2018 )
 
В Миладиновци честваха три празника PDF Печат Е-мейл
Автор Vania   
03 March 2018
Тунджа/ Маргарита Петрова/. На 1 март 2018 година, Народно читалище „Паисий Хилендарски - 1928“, с. Миладиновци, община Тунджа, отбелязаха три празника по едно и също време.
Рано сутринта в първо-мартенския ден „Баба Марта“ бързала и мартенички на жителите на селото за здраве и берекет вързала.
По случай Деня на самодееца, който съвпада с Празника на Баба Марта, тя пожела на самодейците в местното читалище да се множат успехите им през 2018 година.
След това г-жа Златка Георгиева представи пред присъстващите рецитал за руско-турската освободителна война.
В края на празничния ден, самодейците отбелязаха и трите празника с кратка певческа програма.

Последна промяна ( 11 March 2018 )
 
Мартенски базар в община „Тунджа“ PDF Печат Е-мейл
Автор Vania   
03 March 2018

Тунджа. Базар на мартеници и тематични сувенири с логото на Българското председателство се организира днес във фоайето на Община „Тунджа“. Всички изделия са изработени от сръчните ръце на потребителите, под ръководството на трудотерапевтите в арт-ателиетата на социалните услуги, разкрити на територията на общината. На базара се предлагат традиционни и съвременни мартеници, картички, пана, сувенири и накити, които предизвикват голям интерес сред служители на общината и гражданите.
Всяка година на 1 март българите се закичваме с мартеници – за здраве и в очакване на настъпването на пролетта. Обредът по закичването на сукани бели и червени конци датира от векове. Смята се, че белият цвят символизира дълголетие, а червеният – здраве и сила. Хората вярвали, че мартениците ги пазят от уроки и зли сили. Според поверието трябва да свалим мартеничката си, когато видим щъркел или цъфнало дръвче, на което да я вържем.
Потребителите на социални услуги организират мартенския базар ежегодно, като подготовката за него стартира месеци по-рано в самите социални заведения.
Тази година, базарът преминава под мотото: „Баба Марта бързала за Българското председателство мартеници вързала“ и е част от дейностите по проект „Българските традиции в контекста на Българското председателство и Европейския съюз“, финансиран чрез Националното сдружение на общините в Република България по грантова схема  „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018”.
Проектът е насочен към местните общности на община „Тунджа” и има като основна задача да популяризира ползите от членството на България в Европейския съюз, перспективите за страната ни в контекста на европейското членство и председателство.
Всеки гражданин, посетил сградата на общината ще има възможността да си закупи от ръчно изработените мартеници и сувенири.

 

Последна промяна ( 11 March 2018 )
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 Следваща > Последна >>

Резултати 19 - 27 от 28

Календар

Няма събития

Актуални снимки

 
 
 
 
  

Бизнес

Европари за „малка“ инфраструктура

18.03.2018 | Бизнес

Ямбол. Отворени са за кандидатстване всички процедури от подмярка „7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“…     Още

Общество

СЕДМИЧЕН КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР

20.03.2018 | Общество

СЕДМИЧЕН КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР НА ОБЩИНА ЯМБОЛ
19 март – 25 март 2018 година

20 март, вторник

 „Пролетно настроение“ - първа самостоятелна изложба гоблени…     Още

Политика

Няма добавени новини.

Интервюта

СПОМЕН ЗА НАВОДНЕНИЕ

11.03.2018 | Интервюта

Илко Капелев
Вчера се навършиха 53 години от голямото и драматично наводнение в село Овчи кладенец, Ямболска област. Стената на Горния язовир, както наричаме язовира в землището…     Още