„Тунджа“ чества Трети март на Бакаджика PDF Печат Е-мейл
Автор Vania   
03 March 2018
Тунджа /Делник/. Пред мемориала на загиналите за Тракия в Руско-турската освободителна война в лесопарк „Бакаджик”  462 руски войни и 449 българи тържествено бяха чествани 140 години от Освобождението на България.
Организаторите от община „Тунджа” отново се постараха да организират транспорт за желаещите да присъстват на честването на националния празник, където е истинското място за поклонение пред саможертвата на отдалите живота си за нашето освобождение – мемориала на загиналите във войната руски и български войни и първия храм-паметник на българо-руската бойна дружба „Св. Александър Невски”.
Уникалното на тържеството беше не само кръглата годишнина, но и това, че хоругвите, дарени на храма от генерал Скобелев, и оригиналният списък с имената на загиналите 462 руски и 499 български войни бяха част от празника.
За атмосферата на празника допринесоха и представителите на клуб „Традиция” от Ямбол и Нова Загора, част от които бяха в униформи на руски войници от онова време.
За значението на Бакаджиците – едно от свещените места на България, и за историята на първия храм-паметник на българо-руската бойна дружба говори Христина Женкова от Регионалния исторически музей.
Тя завърши речта си с призива: „Пожелавам ви здраве и сили да се ръководите от заветите на нашите предци, че сме силни и имаме победа тогава, когато  сме единни и заедно и губим и търпим поражение, когато сме разделени. И в трудни моменти, в отговорни моменти винаги да поставяме България над всичко!”.
Архиерейският наместник архимандрит Димитрий отслужи зоупокойна молитва за загиналите за свободата на България.
„България заслужава да бъде обичана всеки ден, всеки час, всяка секунда. С цялото сърце! Нека я обичаме  така, както я обичаха нейните храбри чеда, загинали за свободата й! Нека възпитаваме тази любов към отечеството в децата си, за да живее и утре България – свободна и силна! За да пребъде!”, обърна се към всички присъстващи в тържественото си слово кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев.
Хор „Елена Граматикова” към Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва изпълни песните „Балканджи Йово” и „Какво е чудо станало”, а ръководителят им Марияна Давидова завърши изпълнението им със стихотворение на Лозан Такев: „Те не бяха от Брюксел, Ню Йорк и Маями./Те дойдоха по краткия – братския път./ Те говореха руски и бяха славяни./Тук намериха българска обич и смърт… /Те не знаеха даже дали благодарни/ще им бъдем след време – бащи и деца./ Те избраха войната, а тя е коварна,/тя безумно убива съдби и сърца…./ Без да имат дори и имперска идея,/ те се биха до смърт за славянската чест./ И сега ако ти си докрай европеец,/ ще ги помниш достойно и утре, и днес.
След едноминутно мълчание в памет на загиналите бяха поднесени венци и цветя.


Последна промяна ( 11 March 2018 )
 
< Предишна   Следваща >

Календар

Няма събития

Актуални снимки

 
 
 
 
  

Бизнес

Европари за „малка“ инфраструктура

18.03.2018 | Бизнес

Ямбол. Отворени са за кандидатстване всички процедури от подмярка „7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“…     Още

Общество

СЕДМИЧЕН КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР

20.03.2018 | Общество

СЕДМИЧЕН КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР НА ОБЩИНА ЯМБОЛ
19 март – 25 март 2018 година

20 март, вторник

 „Пролетно настроение“ - първа самостоятелна изложба гоблени…     Още

Политика

Няма добавени новини.

Интервюта

СПОМЕН ЗА НАВОДНЕНИЕ

11.03.2018 | Интервюта

Илко Капелев
Вчера се навършиха 53 години от голямото и драматично наводнение в село Овчи кладенец, Ямболска област. Стената на Горния язовир, както наричаме язовира в землището…     Още