Шипка е камбана! PDF Печат Е-мейл
Автор Vania   
26 August 2019
Илко Капелев
И тази година на 24 август хиляди родолюбци се изкачиха на връх Шипка, за да се преклонят пред паметта на участниците в Шипченската епопея. 142 години след това решаващо в хода на Руско-турската освободителна война събитие, Шипка продължава да бъде камбана, която държи будни патриотичните ни чувства! Срещу 30-те хиляди войници на Сюлейман паша с 48 оръдия (през август 1877 година, б.м.) се изправят едва 7 500 войници от сформирания Шипченски отряд с началник генерал-майор Николай Столетов, които разполагат с 27 оръдия. По-късно в боевете „вземат“ участие и телата на мъртвите, камъни, дървета, заглъхналите оръдия, за които вече няма боеприпаси… Руските генерали, вкл. и генерал-лейтенант Фьодор Радецки, който на 24 август поема командването на Шипченския отряд, са възхитени от храбростта на българските опълченци… В боевете, за да бъде отрязан пътят на османската армия през Шипченския проход, участие вземат най-обикновени цивилни (та дори и децата от околните населени места), основно габровци. Те, под огнения дъжд на куршумите, носят вода на бойците и помагат на ранените… Трима души загиват със Самарското знаме. Суровият иначе генерал Радецки не сдържа вълнението си пред тази трогателна самопожертвователност и обсипва с ласкави думи българските герои пред чуждестранни кореспонденти. Не по-малко от него се трогват и другите руски генерали, дори самият руски дипломат граф Николай Игнатиев, научавайки за подвизите им от пресата. От героизма на българските опълченци се възхищава самият Сюлейман паша: в донесение до Главната квартира той заявява, че… „никога не се е виждало такова жестоко и кърваво сражение“.
…Епичните боеве на Шипка с изключителен възторг са възпети от патриарха на българската литература Иван Вазов. Проходът е спасен, по-късно ген. Радецки ще го нарече „Заключена врата“. В крайна сметка загубите на Шипченския отряд в тези епични боеве са 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци, загубите от турска страна са над 8 200 души.
Шипка е камбана в сърцето на всеки честен българин. Някои политически измекяри днес се опитват да омаловажат освободителната мисия и значението на Руско-турската война през 1877/78 година. Това е предателска позиция спрямо собствения им народ, чиито въжделения за освобождение още преди Възраждането са били свързани с Русия. Но дваж по-гнусно е, когато такива позиции заемат и толерират подставени историци по националната телевизия - то граничи с национално предателство! Морална прошка за такива гробокопачи на отечеството е недопустима!
24 август 2019 г.
Последна промяна ( 18 September 2019 )
 
< Предишна   Следваща >

Календар

Няма събития

Актуални снимки

 
 
 
 
  

Бизнес

Няма добавени новини.

Общество

Град Болярово – на 45 години, в труд, подем и възход изминати

15.09.2019 | Общество

Болярово/ Бинка Величкова/. . Ето, повече от четири десетилетия Болярово фигурира като град върху републиканската ни карта. Реален факт, чието начало е положено на 4 септември 1974 г.Още

Политика

Искам промяна тук!

11.07.2019 | Политика

Ямбол. „Искам промяна тук!” е  мотото на акцията, с която младите и активни хора от Българската социалистическа партия в Ямбол искат да подобрят средата, в която всички…     Още

Интервюта

Няма добавени новини.