Продължава ползотворната ежемесечна традиция

Болярово. Една чудесна оперативна традиция, утвърдена през годините, продължава и занапред. Това са ежемесечните работни срещи на общинското ръководство в Болярово с кметовете и кметските наместници от селищата на общината.Общинският кмет Христо Христов, заместник-кметът Нина Терзиева и Мария Чанева – секретар на община Болярово, проведоха първата такава…     Още

Награди за победителите

 Ямбол. В Художествена галерия „Жорж Папазов“-Ямбол  официално бяха наградените авторите на отличените детски рисунки в традиционния конкурс „Коледа“, с което бе даден старт на благотворителната кампания с продажба на коледни картички, изработени по рисунките „Подай ръка – спаси живот!“. Красимира Султанова със…     Още

С картините на Цветан Казанджиев

Ямбол. Традиционна коледна изложба на големия ямболски художник Цветан Казанджиев беше открита снощи в областната администрация. Многобройни приятели и ценители, дойдоха в тази вечер, за да споделят заедно неговите емоции и творчески търсения. Изложбата, която се провежда вече около десетина пъти по това време и на това място, беше открита от областния управител…     Още

Талант, щедрост и съпричастност

Тунджа /фейсбук/.Великолепна изложба на Цветан Казанджиев и картина от нея за Коледния благотворителен бал на община Тунджа. Отново въздействащата сила на изкуството ще провокира щедростта и съпричастността към успехите и потребностите на децата. Вече 12 години хората с големи сърца споделят с нас тази кауза. За тези 12 години щедростта на благотворителите достигна…     Още

ДВАНАДЕСЕТИ БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЛ

Тунджа. Община „Тунджа“ вече единадесет години организира и провежда Благотворителен бал за набиране на средства за стипендии на ученици и студенти в неравностойно социално положение и с високи постижения в образователния процес, културата и спорта. Тази година Благотворителният бал ще се проведе на 17 декември от 19.00 часа в ресторант „Екатерина”…     Още

Европейски съюзМИГ – ТУНДЖА ПРОВЕДЕ ИНФОРМАЦИОННИ СРЕЩИ В КАЛЧЕВО И ТЕНЕВО

При голям интерес преминаха информационните срещи в селата Калчево и Тенево, организирани и проведени от екипа на МИГ – Тунджа.…     Още

 
Община „Тунджа“ вдига данък сгради, но няма да увеличава такса смет PDF Печат Е-мейл
Автор Vania   
30 November 2019
Тунджа /Делник/. Успешното приключване на 2019 г. и подготовка на новия бюджет за 2020 г. са основни задачи пред община „Тунджа“, съобщи кметът Георги Георгиев.
До края на годината за 40 дни общината трябва да събере поне 1 млн. лв. приходи за нормалното приключване на финансовата година.
От приетия на първо четене бюджет на държавата става ясно, че в изравнителната субсидия за община „Тунджа“ няма никакъв ръст. От години тя е около 2 млн. лв., увеличението е с 2-3-5 хиляди лева, но това е нищо на фона на нуждите на общината, коментира още Георги Георгиев.
Според него във връзка с недостатъчното финансиране на общините и липсата на каквато и да е децентрализация, за която само се говори 20 г., но нищо практически не се прави, е започнал и дебатът за необходимостта от увеличаване на местните данъци. За съжаление и ние ще трябва да вървим в тази посока затова и по време на предизборната кампания сме говорили пред хората за разумна и поносима данъчна политика, припомни кметът Георги Георгиев.
В същото време община „Тунджа“ е намерила начин през 2020 г. да не се увеличава такса смет, която досега през годините непрекъснато се е движила нагоре и затова хората са възприемали, че се увеличават и данъците.
На практика данък недвижими имоти не е увеличаван през последните 8 години, подчерта кметът Георги Георгиев и разясни: „Ще предложим за 2020 г. ръст на данъка за недвижими имоти, който като промили е почти двойно, но като абсолютни стойности средно е до 7-8 лв. на данъчна партида“. В общината има около 28 000 данъчни партиди. Средният данък, който се плаща на една партида е от порядъка на 7,50 лв.
В момента данък недвижими имоти в община „Тунджа“ е 1,7 промила, а по закон допустимото увеличение е до 4,5 промила. На този етап се планира налогът да бъде увеличен на 3,3-3,5 промила. В абсолютни цифри увеличението ще е от 7,50 лв. на 14-15 лв. годишно. В момента общината от данък недвижими имоти събира около 400 000 лв.
Ръстът на данъка за недвижими имоти ще бъде поносим на фона на нерастяща такса битови отпадъци, допълни още тунджанският кмет и уточни, че не възнамеряват да променят другите местни данъци – данък за превозни средства и данък за придобиване не имущество, които на този етап са в оптимален размер.
Всички изменения на местните данъци и такси трябва да бъдат публикувани на сайта на общината за обществено обсъждане в едномесечен срок преди да бъдат приети от Общински съвет.
Няма да има фактическо увеличение на такса смет за 2020 г. за физически и юридически лица, увери и зам.-кметът по финансите Ели Василева.
Тя поясни, че основно влияние върху размера на таксата оказва отчисленията по чл. 64 от Закона з управление на отпадъците, които общините са длъжни да правят. Досега те са били почти половината от план-сметката, другата половина е сметосъбиране и сметоизвозване.
Тази такса има ролята на наказателна мярка и през 2020 г. държавата е договорила с ЕС тя да стигне 50 евро на тон депониран отпадък, колкото плащат и в ЕС. Целта на тази такса е да се намали акумулирането на битовия отпадък и да не се замърсява околната среда.
През годините тези отчисления са се увеличавали:
2013 г. – 15 лв./т
2014 г. – 22 лв./т
2015 г.  – 28 лв./т
2016 г. – 36 лв./т
2017 г. – 40 лв./т
2018 г. – 45 лв./т
2019 г. – 57 лв./т, в последствие е намалено на 45 лв./т
2020 г. – 95 лв./т.
Общините, които нямат регионално депо, плащат два пъти по-големи такси.
Когато влиза в сила таксата с отчисленията план-сметката на община „Тунджа“ е била 663 975 лв., а за 2020 г. ще бъде 1186 611 лв., като количеството на депонирания боклук се намалява заради сепарирането му.
За сравнение през 2009 г., когато започва предлагането на услугата сметосъбиране и сметоизвозване в община „Тунджа“, план –сметката е била 333 730 лв.
Законът за управление на отпадъците дава възможност, ако няколко години поред общината постигне 40 % оползотворяване на отпадъците, таксата да бъде намалена наполовина, но отчитането закъснява с 2 години и на практика преференцията се обезсмисля.
За 2020 г. общината няма да допусне увеличение на такса смет, защото е поискала държавата да й върне 232 880 лв. от внесените отчисления, с които ще компенсира налагащото се увеличение. Другото, към което се стреми, е да намали количеството на депонирания отпадък.
Затова от следващите години се планира услугата сметосъбиране и сметоизвозване да стане общинска.
Последна промяна ( 09 December 2019 )
 
< Предишна   Следваща >

Календар

Няма събития

Спорт

УЧЕНИЧЕСКИ СПОРТНИ ИГРИ ПО ТЕНИС НА МАСА

06.12.2019 | Спорт

Тунджа Във Физкултурния салон на основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Веселиново, се проведоха общинските ученически спортни игри по тенис на маса.
Игрите са…     Още

Полиция

Крими

06.12.2019 | Полиция

Криминалисти от РУ-Ямбол задържаха 34-годишен мъж за притежание на наркотици. Вчера в хода на полицейска операция за противодействие на наркоразпространението в града е извършена проверка на 34-годишен…     Още

Актуални снимки


 
 
 
  

Анкета

Одобрявате ли премахването на сливането на почивни дни?
 

Бизнес

Няма добавени новини.

Общество

Обичай безопасно

09.12.2019 | Общество

Болярово. Световният ден за борба със СПИН за първи път  е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите…     Още

Политика

Няма добавени новини.

Интервюта

Няма добавени новини.